Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Back To The Future Τριλογία

Back To The Future

Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω για να αναλύσουμε μια τριλογία που διαδραματίστηκε τις χρονιές 1985, 1989 και 1990. Ο Marty McFly είναι ένας νεαρός δυναμικός έφηβος, όχι τόσο συνεπής στο σχολείο. Έχει σχέση με την αγαπημένη του Jennifer Parker και προσπαθεί με την μπάντα του να μπει στην μουσική ομάδα του σχολείου. Όλα θα αλλάξουν όταν μια μέρα αναζητώντας τον επιστήμονα φίλο του Dr. Emmett Brown θα κάνουν ένα ταξίδι με την μηχανή του χρόνου μέσα από ένα κλασσικό αυτοκίνητο. Τώρα ο Marty θα γυρίσει 30 χρόνια πίσω, στην εποχή όπου ο πατέρας ήταν ακόμα έφηβος, και θα πρέπει να μην επηρεάσει καθόλου τις καθημερινές πράξεις του παρελθόντος. Όμως κάτι θα πάει στραβά και το μέλλον πρόκειται να είναι πολύ διαφορετικό για όλους. Μια πανέμορφη κοινωνική και επιστημονική δημιουργία που θυμίζει πρωταρχικές δοκιμές και εκπλήξεις. Η ατμόσφαιρα της ταινίας σε συνδυασμό με τις flashbacks εποχές προσδίδει μια όμορφη ανάμνηση που κερδίζει το κοινό. Μα φυσικά και τα ειδικά εφέ και η φιλοδοξία του ευφυούς Dr. Emmett Brown δημιουργούν μια αλλόκοτη πραγματικότητα. Η επιτυχία της ιστορίας συντέλεσε στην δημιουργία και δεύτερης ταινίας, ενώ δεν ήταν υπό συζήτηση.

Back To The Future II

Η νέα περιπέτεια έρχεται μέσα από τα τελευταία πλάνα της πρώτης, όταν ο Dr. Emmett Brown προεδιάζει τον Marty για τις τραγικές περιπέτειες που βιώνει ο γιος του (δεύτερου), που απέκτησε με την Jennifer Parker. Σύντομα ο Marty μαζί με την Jennifer θα ακολουθήσουν τον Dr. σε ένα ακόμα ταξίδι με την μηχανή του χρόνου, για να σώσουν τον γιό από μια πιθανή φυλάκιση. Πάλι και σε αυτή την ιστορία, ο Marty δεν πρέπει να επηρεάσει τις καθημερινές πράξεις του μέλλοντος διότι θα αλλάξει δραστικά το τωρινό του παρόν, που ήδη άλλαξε. Όμως τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα περιμένουν και θα οδηγηθούν και οι δυο πρωταγωνιστές σε νέες εκπλήξεις και θα χάσουν τα ίχνη της Jennifer. Η καθημερινότητα του μέλλοντος έρχεται να αντικατασταθεί με προηγμένη τεχνολογία. Ρούχα που προσαρμόζονται ανάλογα με το σώμα και ύψος του ανθρώπου, ιπτάμενα αυτοκίνητα και skateboards, αλλά και παιχνίδια για μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν χωρίς να αγγίξουν τα χέρια τους στα μηχανήματα. Και πάλι όμως, κάποια κοινωνικά πρότυπα δείχνουν να μην αλλάζουν, αλλά να επανέρχονται δυνατότερα. Καθώς οι περιπέτειες των πρωταγωνιστών δεν τους επαναφέρουν πίσω στο 1985, θα μεταφερθούν στην εποχή της άγριας δύσης. Τώρα δοκιμάζονται στις προκλήσεις μέσα στον χρόνο και προϊδεάζουν το κοινό για την τρίτη και τελευταία ταινία.

Back To The Future III

Τώρα ο Marty έχει καταφθάσει στην Άγρια Δύση του 1885 και συναντά τελικά τον επιστήμονα φίλο του. Μαζί όμως με εκείνον θα έρθει αντιμέτωπος με τις αντίξοες συνθήκες επιβίωσης της εποχής, και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μια διαφορετική καθημερινότητα. Η έκπληξη του μοτίβου, είναι ο πρώτος έρωτας στην ζωή του Dr. Emmett, η Clara. Και σε εκείνο το σημείο βλέπουμε την πρώτη επίσημη παρεμβολή του επιστήμονα στην καθημερινή πράξη που θα βάλει τους δυο φίλους σε νέες περιπέτειες. Οι εθιμικές παραδόσεις έρχονται να εμπλουτίσουν, να ανησυχήσουν αλλά και να διασκεδάσουν την ιστορία. Και στην τρίτη ταινία εμφανίζεται και το πρότυπο της αυτοματοποιημένης αλληλουχίας των διεργασιών, όπως είδαμε και στο ξεκίνημα της πρώτης ιστορίας. Μια στιγμή μοναδική για την φιλοσοφία της ταινίας.

Τελικά μια πανέμορφη δημιουργία για την φιλία, την επιστήμη, τον έρωτα και κυρίως για την ίδια την ζωή που οφείλουμε να απολαμβάνουμε χωρίς πολλές σκέψεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

The Zone of Interest Κριτική: Το μεγαλείο της ναζιστικής υποκρισίας

Παρακολουθήσαμε το βραβευμένο φιλμ και ήδη αγαπημένο από κριτικούς και κοινό, The Zone of Interest (Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος), την επονομαζόμενη «ταινία της χρονιάς» και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Ο Jonathan Glazer σκηνοθετεί με βασικές αλλαγές το ομώνυμο μυθιστόρημα του Άγγλου Sir Martin Amis και φέρνει στην οθόνη μας το βαθύτατο ιστορικό ζήτημα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, ως το πιο σιωπηλό ψυχολογικό θρίλερ της χρονιάς. Στην υπόθεση μεταφερόμαστε στην Ναζιστική Γερμανία το 1943, όταν ο Ρούντολφ Ες - Rudolf Höss, διορίζεται επικεφαλής του στρατοπέδου του Άουσβιτς. Ο Ρούντολφ Ες με την οικογένεια του αυτομάτως μετακομίζουν στην περιοχή, αλλά όχι σε έναν απλό χώρο. Φτιάχνει την αγροτική του κατοικία ακριβώς δίπλα από το αιματηρά ιστορικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Εκείνος δουλεύει ασταμάτητα, ενώ η σύζυγος του επεξεργάζεται ενδελεχώς, με την πολύτιμη βοήθεια του πολυμελούς υπηρετικού προσωπικού της, όλες τις λεπτομέρειες του νέου τους σπιτιού, μόλις μια ανάσα από